Google krijgt opdracht van duizenden om te ’verdwijnen’
Mensen die een probleem hebben met een link naar een website staan bij Google in de rij om ’vergeten’ te worden. Nu al 12.000 mensen hebben zich tot de zoekmachine gewend met het verzoek hun onwelgevallige gegevens te verwijderen. Ruim twee weken geleden bepaalde het Europees Hof van Justitie dat mensen onder bepaalde omstandigheden het recht hebben op Google gewist te worden.
Sinds Google gisteren een speciaal formulier hiervoor online zette, komt het aantal klachten in een stroomversnelling. Mensen kunnen aangeven met welke websites ze een probleem hebben en waarom. Zo wil een man, veroordeeld voor het bezit van kinderporno, dat pagina’s hierover niet meer in de zoekresultaten terugkomen wanneer op zijn naam wordt gezocht. Een arts wenst verwijzingen naar slechte beoordelingen op internet geschrapt te zien.
Ondoenlijk
Google liet doorschemeren met de uitspraak van het Hof enorm in zijn maag te zitten. Het zou bijna ondoenlijk zijn bij al die klachten een goede afweging te maken tussen iemands recht op privacy en het recht op informatievrijheid. Per geval moet worden bekeken wat zwaarder weegt. Google overweegt bij moeilijke gevallen contact op te nemen met het College bescherming persoonsgegevens of soortgelijke instellingen. Otto Volgenant, partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor Boekx, bestrijdt de gedachte dat Google die enorme klachtenstroom niet aan zou kunnen. Jaarlijks worden liefst 235 miljoen webpagina’s verwijderd wegens schending van auteursrechten. Zo’n 99 procent van de verzoeken wordt gehonoreerd”, weet Volgenant.
Alleen al de stichting Brein, hoedster van de auteursrechten in Nederland, dient wekelijks tachtig verzoeken in. Brein heeft in totaal al 4 miljoen links laten verwijderen. Dat Google door de uitspraak van de hoogste rechter in Europa nu ineens onvolledig wordt, klopt volgens Volgenant evenmin. Dat was Google allang niet meer”, aldus de media-advocaat.
Christiaan Alberdingk Thijm, privacyadvocaat bij bureau Brandeis, ziet toch een behoorlijke administratieve klus op Google afkomen. Het is de vraag of ieder verzoek even zorgvuldig wordt behandeld”, zegt hij. Hij vreest dat Google nogal gemakkelijk links gaat verwijderen met alle negatieve gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting. Volgenant vindt het een gunstige ontwikkeling dat Google een zware werkgroep instelt met Europese deskundigen die moeten adviseren over privacykwesties en databescherming. Daarin zitten ook zwaargewichten die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben zitten.
Google-topman Larry Page waarschuwde gisteren voor het gevaar dat de uitspraak van het Hof repressieve regeringen, die de online communicatie willen beperken, in de kaart speelt.
Bron: De Telegraaf
Foto: Google en Bloomberg