Winkelier wordt tegengewerkt

© AFP
© AFP

Winkelier wordt tegengewerkt

Veel Nederlandse steden kampen met een groeiende winkelleegstand doordat winkeliers worden tegengewerkt door partijen die winkels alleen maar zien als melkoe.

Dat moet veranderen, stelt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam en auteur van diverse boeken over retail.

Meer dan de helft van de winkels in Nederland lijdt verlies, legt Molenaar uit. En in sommige steden staat al meer dan een vijfde van de winkelpanden leeg. ”Als je in een stad als Vlissingen of Schiedam komt is de situatie echt schrijnend.”

Dat is volgens Molenaar niet alleen te wijten aan de economische crisis. ”Veel gemeentes zijn bezig om de mensen weg te jagen uit de winkelstraat.

Gemeenten

Molenaar pleitte in januari al tegenover NUzakelijk dat gemeenten winkelen stimuleren door betere bereikbaarheid en lager parkeerkosten. “Winkels hebben direct invloed op de leefbaarheid van de omgeving.”

Ook ziet hij een taak weggelegd voor vastgoedeigenaren die de huur afhankelijk zouden kunnen maken van de omzet of het aantal bezoekers.

Daarnaast zouden fabrikanten de voorraadfunctie van winkeliers op zich kunnen nemen, waardoor de winkelier geen voorraden hoeft aan te houden.

Bijna twee jaar geleden voorspelde Molenaar dat in vier jaar tijd een op de drie winkels is verdwenen. Niet alleen de crisis, maar vooral het veranderde koopgedrag zorgt voor moeilijke tijden in de detailhandel.

Door: ANP/NUzakelijk.nl/Rikke van Geest
Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere ervaring te bieden. Door deze website te bekijken, ga je akkoord met het gebruik van cookies.