Zelfstandigen verdwijnen uit grote winkelstraat

Het aantal zelfstandige winkeliers op populaire winkellocaties in Nederland is in de afgelopen tien jaar fors gedaald.

© ANP
© ANP

Zelfstandige ondernemers namen in 2012 nog maar half zoveel winkelruimte binnen de zogeheten kernwinkelgebieden in als een decennium eerder. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van makelaar DTZ Zadelhoff.

De winkelbezetting door zelfstandige winkeliers is in de hoofdwinkelstraten teruggelopen tot ongeveer dertien procent. In 2003 namen zelfstandigen nog een kwart van het totale winkeloppervlak op die locaties in. De aanwezigheid van filiaalbedrijven is daarentegen met 25 procent gestegen in vergelijking met tien jaar eerder.

Gestegen huren

Het dalende aantal zelfstandigen in het kernwinkelgebied is toe te schrijven aan de gestegen huren in grote winkelstraten.

De huurstijging is veroorzaakt door het groeiende aantal winkelketens dat producten met een relatief korte levenscyclus en een lage prijs verkoopt. Voor deze ketens is winkelruimte in een gebied met voldoende passanten essentieel. Zij zijn zodoende bereid de hoogste huurprijs voor panden in populaire gebieden te betalen.

Zelfstandige winkeliers kunnen de huren vaak niet meer opbrengen. Zij zien zich daardoor genoodzaakt te kiezen voor een locatie in kleinschalige en compacte winkelgebieden vlak buiten de grote vestigingslocaties.

Bron: Novum
Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere ervaring te bieden. Door deze website te bekijken, ga je akkoord met het gebruik van cookies.