‘Internetoplichting verschuift van Marktplaats naar webshops’

Foto: Stock Xchng
Foto: Stock Xchng

Oplichting op internet verschuift de komende jaren van handelssites als Marktplaats.nl naar malafide webshops.

Dat verwacht Jesse van der Putte, officier van justitie die zich bezighoudt met fraude op internet. Hij zegt dat in het juninummer van het OM-magazine Opportuun.
Door de gezamenlijke aanpak de afgelopen jaren zal de oplichting op sites als Marktplaats afnemen. ”Die worden steeds vaker gebruikt als advertentieplatform, waarna een koper wordt weggelokt naar de site van een malafide webwinkel.”

Onlangs werd in Nederland nog een vrouw veroordeeld tot negen maanden cel omdat ze maandelang diverse webwinkels oplichtte. In februari kregen nog drie Nederlanders bijna twee jaar cel voor oplichting via Marktplaats.

Schade

In 2012 waren er 40.000 aangiftes van internetoplichting. Gemiddeld werd daarbij 196 euro schade geleden. Dat kwam neer op een totale schade van ongeveer van 7,8 miljoen euro. Dat is waarschijnlijk een deel van de werkelijke schade.

Volgens Van der Putte tekent zich steeds een patroon af. ”Achter elke 20 aangiften zitten zo’n 40 tot 60 bijschrijvingen. Je mag het niet helemaal één op één overnemen, maar als vuistregel, als schatting, kun je dus zeggen dat er in een derde tot de helft van het aantal fraudegevallen aangifte wordt gedaan.”

Het daadwerkelijk aantal fraude-incidenten ligt waarschijnlijk op 80.000 tot 120.000. Dat laatste getal zou overigens nog altijd veel minder dan 1 procent van het totale aantal handelstransacties op internet bedragen.

Door: ANP /NU.nl

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere ervaring te bieden. Door deze website te bekijken, ga je akkoord met het gebruik van cookies.